Fort Prins Frederik

Het Fort

Speciaal voor groep 3-4 werd een lesprogramma ontwikkeld over het Fort Prins Frederik. Het Fort ligt bij Ooltgensplaat en heeft een lange geschiedenis. Omdat de Engelsen op de loer lagen, gaf keizer Napoleon Bonaparte in 1811 opdracht om het fort te bouwen ter verdediging van de kust. In 1813 namen de Nederlanders het fort van de Fransen over. Ze gaven het de naam Fort Prins Frederik. Daarna kende het fort verschillende bewoners, maar tegenwoordig is het een rijksmonument. Je kunt het fort bezoeken, de omliggende gebouwen bekijken en genieten van het landschap.

Opzet en onderdelen lesprogramma

Het lesprogramma bestaat uit een lesbrief waarin drie lessen worden beschreven, een introductievideo, een powerpoint-presentatie en een leskist. Met dit lesprogramma maken leerlingen kennis met het bijzondere fort, met de nadruk op de beginperiode, begin 19de eeuw.
In de eerste en tweede les ontdekken de leerlingen de functie van het fort, de mensen die er woonden en de beroepen die ze uitvoerden. In de laatste les gaan de leerlingen beeldend aan het werk. Ze denken na over de constructie van het gebouw en ze bouwen zelf een fort.

Lesmateriaal

De lesbrief en powerpoint zijn via de knoppen rechts te downloaden. Om de leen-leskist een tijdje op school te gebruiken, kunt u contact opnemen met Adriaantje van Enthoven van de Dorpsraad Ooltgensplaat:
E-mailadres: info@dorpsraadooltgensplaat.nl
Telnr: 06 22646671

Download Lesbrief

Download Powerpoint

Bekijk de video